17. jūlijā Kocēnu novadā, Rubenē, kafejnīcā „Mazais Ansis” Starptautiskā folkloras festivāla „Baltica 2015” ietvaros Vidzemes kultūras un mākslas biedrība „Haritas” kopā ar sadarbības partneriem un atbalstītājiem organizēja pasākumā ārvalstu un Latvijas stāstniekiem „Diskusija par stāstnieku sadarbības formām reģionālā, nacionālā un starptautiskā jomā”. Tajā piedalījās stāstnieki no Skotijas, Spānijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas, lai dalītos pieredzē, izvērtētu idejas un to iedzīvināšanu praksē.

Jau rīta pusē, nervozi vīstoties visai plānajos apģērbos, starptautiskā stāstnieku kopa pulcējās kafejnīcas āra terasē Rubenē. Pēc iepriekšējās dienas saulainā un vasarīgā laika, pēkšņais rudens šķita nelāgs pārbaudījums dienas garumā. Taču – ko tu stāstniekam padarīsi! Pie kamīna apsildījušies, kafejnīcas sarūpētajos pledos sasegušies, stāstnieki dalījās pieredzē gan par sevi, gan saviem paveiktajiem darbiem. Dažas skotu stāstnieces pat pamanījās izlūkot apkārtni un izpētīt, cik brīnišķīgs stāstnieku festivāls te varētu notikt, tik vien tā darba, kā apspēlēt un izmantot apkārtējo vidi. Tā ātri vien pienāca izsludinātā pasākuma „Stāstu stunda dažādās mēlēs” sākums.

Lietus mēles un vēja mēles arvien uzstājīgāk atgādināja par sevi un savu vēlmi stāstīt savus stāstus. Maz bija ticams, ka kāds apmeklētājs šādā laikā, kad saimnieks pat suni nedzen ārā, atnāks.

Tāpēc īpaši sirsnīgs paldies tiem, kas atnāca, bija ieinteresēti klausītāji un, par spīti laika apstākļiem, noslēgumā vēlējās dzirdēt vēl kādu dziesmu. Dažādās mēlēs jau arī skanēja stāsti un dziesmas, tomēr dažbrīd bijām spiesti klausīties tikai lietus un vēja stāstus, taču arī tie te todien iederējās. Galvenais, ka vēlme atkal tikties un dalīties stāstos un tos klausīties, tajos dzīvot bija kļuvusi tikai stiprāka.